Monday, February 10, 2014

❤ Keracunan Makanan kah? ❤

Assalammualaikum dan selamat pagi,

Dah selesai blogwalking, sekarang nak update entry pulak. Entry sebelum ni niesa cakap niesa ke Mukah kan?nanti next entry niesa update pasal sana, sekarang badan sangat lemah tak cukup tenaga. Balik dari mukah semalam memang penat sangat-sangat pastu malam memang tidur awal la. Pukul 9 dah tak sedarkan diri. Tiba-tiba dalam pukul 12.30 macam tu tersedar sebab sangat rasa tak selesa. Tiba-tiba rasa mual-mual, mula-mula tak layan sebab tidur lebih penting, kepala dah berat sangat. Hihi. Tapi tekak dah mula tak boleh nak bertahan, lari ke toilet terus muntah. Semua makanan yang dimakan keluar. Sangat banyak ok,2 kali pulak tu. Sampai last-last air je yang keluar. Sangat la sakit badan sekarang ni tak tahu la kenapa boleh jadi macam ni. 1 rumah pulak tu terkena muntah-muntah dan cirit birit. Nak cakap silap makan, adik niesa yang tak pergi Mukah pun terkena. Penyakit cirit birit dan muntah-muntah ni berjangkit ke?sebab mak niesa ada jaga seorang budak ni dia muntah-muntah dan cirit birit. Tak kan berjangkit ngan kita pulak kan? =_="

Rasa mcm nak ambik MC je. Haiss, asyik mc je. Minggu ni nak ke kuching pulak. Pening-pening. Nasib baik manager and boss tak da. Bolehlah rehat-rehat sikit. Hihi


Pelik adik niesa tiba-tiba whatsapp padahal pagi tadi dia g sekolah. Yang bongsu tu pun dah g sekolah tapi kakak niesa bawak balik sebab dia pun muntah-muntah.


Nah share 1 gambar dekat pantai mukah. Kalau korang pernah dengar "Pesta Kaul" kat sini la pesta tu selalu di adakan. Nanti niesa sambung lagi k?okbai!xoxo


36 comments:

  1. tanda2 keracunan makanan tu..akak pon baru alami minggu lepas..

    ReplyDelete
  2. cirit birit tak berjangkit tp mungkin sbb makan makanan/minuman yg sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kita org xde share makanan ngan bdk tu sbb kta org baru balik dari mukah..hukhuk...

      Delete
  3. fuuhh..kalau dah keracunan..rasa nak pengsan pun ada, kan. peluh dingin keluar tu yg tak tahan. tapi ok jugak sebenarnya, perut dan badan kita tengah fight utk menyingkirkan racun dari dalam badan. cuma kita yg nak mengeluarkannya tu yg sengsara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak..bdn lemah je ni..nk berdiri pn payah...

      Delete
  4. pergi jumpa tak? semoga cepat sembuh yer mmg badan akan lesu

    Hari ini last untuk vote, Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    ReplyDelete
  5. hai niesa..dah lunch ? :)
    haa tulah pi mukah tak habaq kat akak..hehe
    mungkin niesa keracunan makanan kott..sebab sintom2 yg ada kat niesa tu ada kaitan rasenya..mmg lemah sekujur badan jika ceri beri ni..
    semoga cepat sembuh ye dear..:)

    ReplyDelete
  6. kesiannya...setakat sakit perut memulas dan sedikit cair tu pernah lah ...sampai muntah2 tu belum pernah lagi...

    ReplyDelete
  7. Maybe betul kut food poisoning..herm
    Semoga baik-baik jer ye,Niesa & family :D

    ReplyDelete
  8. pegi hospital niesa.takut lain gik effect lakk

    ReplyDelete
  9. Ish gila kentang ah :O
    Kesian gila kak niesa.
    Get well soon ya.
    Haih. Mungkin keracunan? :OOO

    ReplyDelete
  10. dah pergi clinic? get well soon.

    ReplyDelete
  11. Food poisoning kot Niesa..take care ye. ape pun enjoy next trip :)

    ReplyDelete
  12. baik check dgn dokter Niesa.. takut food poisoning... bahaya tau dik.. apa2 pun refer hospital/klinik.. take care tau...

    ReplyDelete
  13. btul la tu kut keracunan..makan ubat ya..banyakkan rehat..

    p/s isi tabung the school :)

    ReplyDelete
  14. yah, semoga cepat sembuh kak niesaa =)

    ReplyDelete
  15. rasanya elok pergi check doctor dulu takut betul2 keracunan makanan nanti..anyway get well soon niesa..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. semoga cpat sembuh niesa.. nanti update pasai cerita mukah n "Pesta Kaul" ..teringin nak tahu..he..he.. :)

    ReplyDelete
  17. get well niesa....mcm keracunan makanan je tu?

    ReplyDelete
  18. alalalala.. kesian akak... hope cepat sembuh kak... ari panas glak tok bh kak... mok jaga kesihatan... k...

    ReplyDelete
  19. CN slalu kena sbb perut snsitv..ok ngn garam rehidrasi

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum.. niesa,

    wahh.. keracunan pulak.. kena hati2 makan diluar nie.. rajin2 baca doa k.

    mselim3

    pls: doa ada senjata mukmin dikala susah dan senang..

    ReplyDelete
  21. jmpe doktor..jumpe doktor . Kalau satu family terjd benda y sme ni . ade somthing wrong somewhere la tu .. Semoga cepat sembuh ye..=)

    ReplyDelete
  22. keracunan makanan laa paling tak best sekali...rasa macam tak bermaya, tak larat dibuatnya...kan niesa...jaga diri, jaga kesihatan baik2 :)

    ReplyDelete
  23. tanda keracunan tu. aisyah pernah kena but doc kata the caused is from my dirty hand. hoho. kak niesa dah sihat ke ni?

    ReplyDelete
  24. bunyi macam keracunan makanan tapi berjangkit-jangkit. Pelik. Family bond yang kuat kot. Hehe

    ReplyDelete
  25. Keracunan makanan ni kira bahaya.. perlu dirawat cepat, sbb takut2 akan lebih memudaratkan.. semoga cepat sembuh ye.. aamiin..

    ReplyDelete
  26. Niesa, dah jumpa dr? cam simptom2 keracunan makanan tu... take care, dik... Moga cepat sembuh ye... ^__^

    ReplyDelete
  27. tak berjangkit kot.. tapi dah makan benda sama.. myb sama kena

    ReplyDelete
  28. emmm, maybe keracunan makanan tu kak.. dah jumpa dokter ke belum?? bhya ni kalau dibiarkan ..jgn lupa tau..TC kak..

    ReplyDelete
  29. jangkit sbb psykologi kot.. heheh

    ReplyDelete