Saturday, February 08, 2014

❤ Dinner untuk malam ni ❤


Assalammualaikum dan selamat malam,

Kawan-kawan semua dah makan? Malam ni niesa nak kongsi lagi antara makanan orang-orang sarawak.


Ni dia umai,sushi orang sarawak la katakan. Hehe. Ini ikan mentah dipotong halus-halus. Umai ni ada banyak versi cara buat. Untuk kali ni ayah niesa asingkan sambal dengan ikan. Tapi niesa tak suka makan asing-asing jadi niesa gaul kan sekali. Malam ni ayah niesa guna ikan senangin. Tempat lain tak tau la panggil ikan apa. Hihi


Yang ini sagu bagi menggantikan nasi. Lebih sedap makan umai dan sagu. Sagu ni pun sedap kalau makan dengan pisang atau durian. Orang-orang tua selalu cakap kalau nak makan durian banyak-banyak kena makan ngan sagu supaya badan tak panas. Ada tak kawan-kawan yang pernah makan, makanan kat atas?so komen tentang rasa?hihi. Selamat malam.

37 comments:

  1. knp mcm unik je .. hehe . sy xpenah mkn mknn2 mcm ni . so . xtaw la ape rse..hehe..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti berkesempatan cuba la mknan sarawak ni..hehe

      Delete
  2. rare sangat makanan ni kat semenanjung..ikan mentah tu gaul dengan sambal then boleh makan camtu je ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...mkn mcm tu je sis...ada yg versi 1 lg sedap sikit..yg ni niesa kureng..

      Delete
  3. X pernah cb lg Niesa.
    Kalo kt Semenanjung ada jual ke x umai ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kedai mknan sarawak ada kot jual..tp xpasti rasa dia sama ke x..hehe

      Delete
  4. Saya pernah makan durian dgn sagu tu.. sedap juga.. saya suka & mmg best.. :)

    ReplyDelete
  5. Alaaaaaa saya nggak pernah merasa makanan inii :P
    Heheheh.
    Nak umai nyum mcm sedap aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ihihi.
    Kak niesa, tapi tak silap qila orang selalu letak air dekat durian tu pastu minum air dari durian tu supaya badan tak panas hiks tapi baru tahu pasal sagu tu huhuu <33333

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tu pn boleh jugak sayang..tp org2 sarawak byk mkn durian dgn sagu..hehe :*

      Delete
  6. Wow Sarawak sushi? Although that raw part is one that I didn't really like xD
    I can eat a lot kinds of sushi except for the raw salmon or any raw fish on it.
    Btw never tried any of it xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah!sarawak sushi..so razi, try for once..sedap tau!

      Delete
  7. wan tak pernah makan pom lagi...haha...nanti kalau ada rezeki lha wan try makan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..try jgn x try tau..jgn cari yg main cicah tu..hehe

      Delete
  8. Assalammualaikum...niesa,

    nama umai tu macam pernah dengar tp tak pernah makan..,

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mselim,
      lain kali cuba la mkn..hehe..sedap tau!

      Delete
  9. tak pernah rasa lagi Umai.. officemate yang asal dari sarawak, pernah cerita tentang Umai...

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. CN mesti pernah mkn..sedap kan?kan?

      Delete
  11. oishhh lamakk aihhh xmkn umaii...ngidammm...

    ReplyDelete
  12. xprnah rase...tp prnah dgr mknan ni...tringin nk rase...bile la nk brcuti ke sane...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada rezeki dtg la bercuti kat sarawak kak..boleh cuba makanan2 sarawak.. :)

      Delete
  13. dik niesa.....kak bru first tahu n tengok....unik betol la....teringin ku kesana..hehe

    ReplyDelete
  14. sedap nampak tok.. kak pernah makan ni sis.. kawan buat.. mmg sedap...suka :)

    ReplyDelete
  15. kak, kmk sik penah makan hehehe pestime tauk

    ReplyDelete
  16. nampak gayanya ini laa antara makanan orang sarawak yang saya tak makan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. tak pernah try umai ni..selalu tgok kat tv je mcm best je..mcm sedap je..nanti kena try umai susi sarawak :)

    ReplyDelete
  18. wow..
    sedapnyaaaaa....
    terliur nengoknyaaa....

    jom ---> http://annamariana1989.blogspot.com/2014/02/hari-pertama-di-pulapol.html

    ReplyDelete
  19. teringin nak cuba :))
    meh pos sikit hewhew

    ReplyDelete
  20. IM tak pernah makan tapi macam sedap jaaa. Nanti kalau dapat sampai sana bolehla try. Hehe

    ReplyDelete
  21. orang sarawak dan sagu berpisah tiada.. hehe

    ReplyDelete