Sunday, December 15, 2013

❤ Minum petang dengan tebaloi ❤

Assalammualaikum dan selamat petang,

Entry kali ni sekali lagi nak memperkenalkan makanan dari sarawak iaitu tebaloi. Tebaloi ni dulu merupakan makanan asli orang melanau dari bahagian Mukah dan Dalat di Sarawak. Tebaloi ni diperbuat dari tepung dan juga pohon sagu(dari pohon tu adalah beberapa proses sebelum menjadi tebaloi). Tebaloi ni lebih kurang mcm snek untuk minum-minum petang atau pagi. Mungkin ada kawan-kawan yang pernah cuba makan tebaloi ni sebab tebaloi ni juga popular dijadikan buah tangan dari sarawak selain kek lapis. 

Tebaloi ni sedikit hancur. Hihi 

Sumber gambar dari google bagi memudahkan kawan-kawan tengok bentuk tebaloi.

Ada x kawan-kawan yang pernah makan tebaloi ni? Bagi yang belum pernah kalau datang sarawak jangan lupa cuba tau. Okbai!xoxo

Nota jari : Tadi tgk sukan Sea Malaysia lwn Spore. Fiuhhh! Nasib baik Rozaimi menyelamatkan Malaysia pada baki 1 minit yg terakhir. Tak sabar nak tunggu next match! Auummmm! Go Malaysia!




18 comments:

  1. ohh.. belum pernah makan Tebaloi ni niesa.. kak 1st time juga dengar ni.. mesti sedap & rangup kan.. apa pun yg berasaskan sagu kak mmg suka..hehe..
    erm! harapnya Malaysia boleh menang...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap n rangup kak! Hihi...nnti dtg sarawak boleh la cuba kan..hihi..
      Amin! Harap malaysia boleh menang.. :)

      Delete
  2. Wahh.. belum pernah makan lagi. Terasa nk try jugalah nnti. Thanks sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure khir! Nnti boleh la cuba mkn..hihi

      Delete
  3. sedap tok niesa. paling heaven mun time minum petang dengan teh panas.waaa~

    ReplyDelete
  4. belom pernah try..tapi ade member yang pergi sarawak aritu kata di pernah cuba benda nie and sedap jugak katanya....

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. sy penah makan, ade kawan abg dari sarawak bawakkan buah tangan, rasenye macam biskut bakar yg ade kelapa tu ... tp ni rangup mcm kerepek ... heee

    ReplyDelete
  6. ya allahhh alu rasa mok mkn tebaloi juak aluuu

    ReplyDelete
  7. wahhhhhhhhhhhhhhhh alaa nak gi sarawak T_T

    ReplyDelete
  8. niesa..ape tuh??
    nk rse..pos ckit tuk acik..
    jauh nk ke sarawak..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. K nrl pernah dgr tebaloi tapi x pernah rasa lagi... X pernah sampai Sarawak lagi... Tetiba teringat plak kat sahabat pena time sek rendah dulu... Dia orang Melanau.. Dok kat Daro, Sarikei... x ingat dah sbb dah lama lost contact... ^__^

    ReplyDelete
  10. yang ni akak dah makan.. rasanya manis2.. 2 3 ari lepas baru makan hehehehehe :)

    ReplyDelete
  11. Nanti sampai Sarawak akak cari Niesa ye...bolehkan...tak pernah sampai Sarawak lagi...

    ReplyDelete
  12. saya tak pernah makan tebaloi ni,hehee.. sedap tak?? nanti kalau pegi sarawak,bolehla rasa tebaloi ni,hihi :))

    ReplyDelete
  13. my favouritassss!!...rindunya tebaloi...

    ReplyDelete
  14. yayyyy dah rasa dah tebaloi ni huhuhuh <3333
    thanks to kak niesa yayyy hehehhe

    ReplyDelete