Saturday, December 14, 2013

❤ Lunch dengan linut ❤

Assalammualaikum dan selamat petang,

Kawan-kawan semua dah makan? Hari ni niesa nak kongsi makanan traditional sarawak. Tapi lebih sesuai dikatakan makanan orang borneo kot sebab makanan ni bukan hanya di sarawak je ada, kalau tak silap sabah pun ada. Cuma nama je lain-lain. Ada orang panggil linut, lemantak or ambuyat.  


Korang pernah makan or tengok benda ni? Kalau kat tempat niesa di panggil linut. Bentuk dia macam cecair gam yg berwarna putih pekat. Cara makan dia kena cicah ngan kuah sambal ikan bilis dan telan. Kalau kunyah sampai esok pun tak mampu terkunyah kot. Hihi.  

(Gambar dari google sbb entah mana pg gmb yg niesa post sebelum ni. Tiba-tiba hilang..huhu)

Ini la dia sebelum jadi yang kat atas tu, ni la tepung lemantak. Orang tua-tua cakap masa buat ni ada pantang. Kalau x benda ni tak menjadi. Masa buat mulut xleh nak membebel,xleh gaduh-gaduh itu ini. Kalau xmenjadi dia akan jadi cair dan susah nak makan. Tapi memang sedap la! Selalunya orang jarang makan dengan nasi. Orang akan makan linut dengan ikan-ikan ke dan sayur-sayur. Kalau yang tak pernah cuba tu next time boleh la cuba ye. Hehe. So, korang lunch apa td?

20 comments:

  1. Qila tak lunch TT_TT
    umi demam :(
    Heheheheheh gi mkn kenduri jahhh heheheehhehheheh :3 and free aiskrim wee~
    Linut huhuhuhu qila takpernah dengar T_T

    ReplyDelete
  2. makan kenduri aje .. tak pernah makan pun linut ni wlaupun dh pnah pi sabah n sarawak. haha :)

    ReplyDelete
  3. yaa, di sabah pun ada. tapi dipanggil ambuyat :)

    ReplyDelete
  4. Lma tk makan linut . Rindu juga nak makan linut .. sdp2 ..

    ReplyDelete
  5. 1st time dgr.. kalu g sane nanti leh try cari..

    ReplyDelete
  6. Macam ambuyat bah ni niesa kalau di Sabah kan.. lebih kurang jak bentuk nya..sedap, kak suka juga makan..
    siang td lunch nasi putih, kari daging...hehe

    ReplyDelete
  7. waaa takpernah makan benda ni, hoho.. :3 macam menarik je macam sedap jer.

    ReplyDelete
  8. wahh..tok nang menerap makan mun nyaman gilak nak.heheh :)
    ohsem lunch ktk yaaa

    ReplyDelete
  9. Huish macam sedap je :D Nak mintak pos laju boleh tak ? Ehehe

    ReplyDelete
  10. hai niesa..
    akak first time dengar dan tengok..yang dalam pelastik tu macam sagu mentah ea niesa !..linut ni berkanji ke ?
    akak lunch nasi dengan ikan caru sambal je..nieas nak ? hehe..:)

    ReplyDelete
  11. Teringin nak merasa linut tu, tak pernah rasa lagi.. t kasih diatas perkongsian niesa.. :)

    ReplyDelete
  12. aduhh jadi teringin plak ^_^ tak makan lagi nie

    ReplyDelete
  13. nie antara salah satu makanan yang tak pernah dengar lagi..hehehe..sekali tengok macam manis jer makanan nie...td sy lunch nasi dengan ayam goreng jer..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  14. Proses nk buat linut mcm tapai kn...de pantang mse nk buat...

    ReplyDelete
  15. tak pernah rasa..& baru tau nih..thanks info

    ReplyDelete
  16. oh,ambuyat.. pernah baca pasal ambuyat ni dalam novel,hehehe :DD tapi tak pernah makan lagi...

    ReplyDelete
  17. best! best ! & cantiknye blog.. hehe.. lawat saya juga ye =) http://itikelabus.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. ambuyat ni kan kalau d sabah, makanan orang brunei.. anne bangsa brunei tapi tak biasa makan ni, rasa macam nak tercekik ja time nak telan.. hehehe..

    ReplyDelete