Tuesday, July 31, 2012

❤ Tragedi semalam ❤

Assalammualaikum dan selamat pagi!hari ni nak cerita 2 perkara yang jadi semalam..kita mulakan dengan kisah niesa..

Tragedi 1 :
Malam semalam niesa g shopping kasut raya ngan mak..ada satu kedai ni.. kebanyakkannya perempuan tau.. then, niesa panggil sales girl tu nak mintak size selipar yang bekenan di hati.. tapi bila dia dah bagi tak muat plak.. bapak punya besa kaki niesa ni.. niesa baru nak suh dia tuka size.. eh2 minah ni.. dia dah blah dah..amboi.. nak keje ke tak nak keje.. dengan pelanggan lelaki bukan main manis lagi muka..dengan perempuan ya ampun.. mengalahkan buah asam! dan memang la kurang garam betul! pastu mak niesa suh la dia ambik size lain pastu boleh plak dia bebel2.. niesa apa lagi.. bengang la!sambil dia bebel tu niesa cakap kat mak niesa "Juh mak!bagus pegi tempat lain"("Jom mak, baik pg tempat lain".. kita orang pun blah dari situ.. padan muka dia penat2 g naik atas.. ko carik la selipar tu..aku dah taknak beli!

Sumber : SINI

Tragedi 2 :
Lagi dan lagi kes bunuh diri yang melibatkan golongan muslim di tempat niesa.. tengah hari semalam, satu lagi kes bunuh diri terjun mall dan meninggal di tempat kejadian.. budak lelaki tu tinggal dekat2 area rumah niesa dan saudara kpd kawan niesa.. kematian dia sangat2 la tragis dan menakutkan.. niesa pun tak sanggup nak tengok gambar yang orang upload kt facebook..

" Dan janganlah membunuh diri kamu, sesungguhnya Allah adalah Maha Pembelas terhadap kamu" (an-Nisa' : 29)

Sebagai umat Islam kita dilarang membunuh diri. Sabda Rasullulah SAW ;

" Sesiapa yang membunuh dirinya dengan sesuatu benda di dunia, dia akan diazabkan dengan benda tersebut di hari kiamat" (HR Bukhari & Muslim)

" Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahanam kekal didalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh dirinya, racun itu akan berada dalam genggamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahanam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam genggamannya, dia akan menikam kannya di perut di dalam neraka jahanam dan kekal didalamnya selama-lamanya" (HR Bukhari & Muslim)

Peringatan untuk diri niesa dan semua. Sama-samalah kita renung..

#Hari ke11 Ramadhan. Selamat Berpuasa!

Sumber : SINI

16 comments:

  1. beli kasut warna ape tue? alamak niesa bg idea buat kek ea, keyrah x tau lorh buat kek..hehehe

    ReplyDelete
  2. niesa beli wages warna kelabu..mak niesa yg pilih..hehe..

    ReplyDelete
  3. masalah ape sales girl tu?nk mkn gaji buta ape?haha naseb baik bln ramadhan,kalo tak,niesa lempang je sekali.heheh
    err kenape budak tu bunoh diri???

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin..dia nk lyn customer laki je..sbb puasa la niesa blah terus..kalau x....hahaha..

      xtau la kenapa bdk tu cendol..byk sgt punca niesa dnga..tp mmg ngeri la tgk dia meninggal...

      Delete
  4. kes 1. kenapa lah dia layan customer macam tu.. memang patut pun awk blah dari situ.

    kes 2. Innalillah.. dia bunuh diri sebab putus cinta ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tau xpe..sabo je la..

      ada org ckp sbb tu..ada org ckp mcm2 la sbb..niesa bg tau mcm2 kang tkt fitnah lak jdnya kan?Alfatihah buat arwah..

      Delete
  5. Sales girly laa dia. Report je kt boss dia.

    Bln2 puasa ni trbyk plak kes bunuh. Bunuh istri, bunuh bayi

    ReplyDelete
    Replies
    1. gerli sptutnya..hehe..tu la..thn ni mmg byk kes bunuh..heemm..

      Delete
  6. Replies
    1. tu la kan..kesian..hah!kalau boleh nk bg ajar lebih skit..hahaha

      Delete
  7. fuh! gila ah yg terjun bangunan tu. sebab apa niesa?
    hmmm, yg sales girl tu memang patut kna layan mcm tu. jangan bagi muka sgt. customer always right, bukannya sale girl officially right. (even kenyataannya sale girl betul*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. niesa pun x pasti yang..sales girl tu nk kena layan dgn selipar jgak kot..hahaha

      Delete
  8. zati xblh nak rply kat comment atas sbb apa zati xtau. zati on paka hp kot. hp xbg comment kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..xpe yang..zaty on guna hp rupanya..best la cm tu..tp kecik je kan? =)

      Delete
    2. kecik gila. haha. tp sbb hp ringan blh bawa mana2 itu yg update blog niesa guna hp. hehe

      Delete
    3. hehehe..dunia dh maju..kt mana2 pn boleh kan..ehehe

      Delete