Tuesday, February 07, 2012

❤ Expidisi Gunung Serapi! ❤


Assalammualaikum dan selamat petangi!!hari ni tetiba rajin nak update blog..sambil menyelam minum air la katakan..alang-alang dah online cari maklumat untuk assignment apa lagi..update blog ler... hehehe..entry kali ni niesa nak cerita pasal beberapa hari lepas!wuaaaa!best sioott panjat gunung..(panjat la sangat pon..)..bukan apa..tu adalah kali pertama dan kali terakhir niesa naik gunung serapi tu..huiihh!nak tercabut kaki ni..walaupun HANYA 2600 ft..penat sampai nak pengsan jugak weii...nasib baik la semangat berkobar-kobar nak sampai puncak..kalau tak.. sekerat jalan je la kot..tapi memang MALAYSIA BOLEH la..hehehe..dengan hujan nya lagi..daku gagahkan juga untuk sampai ke puncak..perjalanan mengambil masa 3jam untuk sampai puncak..sebaik je sampai memang hilang segala kepenatan, kelenguhan dan kelaparan bila tengok pemandangan yang SubhanaAllah..cantik sangat-sangat..dengan udara yang sangat-sangat segar.. memang best la!tapi tak nampak kawasan yang jauh-jauh contoh pulau talang-talang sebab kabus..kan baru je lepas hujan time tu..tapi tak apa la..yang penting niesa boleh menikmati keindahan Allah tu..yang seronoknya naik 3 jam turun 3minit..hihihi..tak de la 3 minit tapi yang pasti kurang daripada sejam sebab turun tu kta orang tumpang HILUX..almaklumla.. semua dah kepenatan dan kelenguhan..fyi jalan nak naik puncak tu guna jalan tar or jalan batu-batu..kalau nak adventure lagi boleh guna jalan hutan dan akan jumpa waterfall...tapi guna jalan tar pun tough jugak la..memang sakit jugak nak sampai..jadi masa turun tu kita orang ambik keputusan tumpang 4 wheel tu..lain pulak cabaran naik 4 wheel tu..ala-ala naik roler coaster gitu..laju nak mampus...kira seram jugak la duduk kat belakang..nasib baik tak terbang...hahaha.. tapi apa-apa pun tetap besssttt broooo!hahaha..kesimpulannya, kat puncak sangat-sangat best sebab sedap mata memandang, tenang jiwa menikmati keindahan alam dan dapat hirup udara yang betul-betul FRESH!

Berehat sebentar bersama KIT KAT...semua dah bukak kasut sebab sakit kaki..hehehe..gambar ni masa otw turun..

ni kat atas menara dekat puncak..boleh nampak politeknik tuuu..hihi..gambar cover gayat sebab menara tu hanya boleh naik 6 orang je sebab dibina pada tahun 1997..tapi kedudukan politeknik bukan arah yang niesa pandang..kalau korang nampak yang putih-putih sikit tu..haa..tu la poli...

Sedikit view dr pondok..memang tak nampak sangat sebab kabus kan..sejuk dan rasa fresh sangat-sangat...

ni pulak view dari atas menara tu..tak berani nak snap view yang menarik sebab takut jatuh plus ramai gak pengunjung tunggu giliran nak naik..biasa la..menara kurang kukuh..hehehe...

Jadi siapa-siapa yang nak datang sarawak tu dan yang nak cuba naik Gunung Serapi ni..boleh la pergi Taman Negara Kubah perjalan nak ke sana lebih kurang 30 minit je dari bandar kuching dan bayaran masuk RM5/seorang or RM20/group(5 orang 1 group)..Dekat Taman Negara Kubah tu pulak ada Kubah Ria..tempat mandi manda..bayaran masuk RM2 or RM3 tak silap...lupa..kalau tak pun atas lagi sikit Matang Wildlife selepas Politeknik.. situ niesa pun tak pernah pegi lagi walaupun dekat..kuangkuangkuang..hehehe..selamat bercuti!!

9 comments:

  1. amboi niesa ...naik gunung yer...dd pernah naik gunung nuang time 2010...thn lpas naik gunung apertah kat cameron highland.....sumernyer gara2 bawak budak...kl g sendiri....x naiklah jawabnyer sbb stiap kali naik dd akan jd manusia paling comottttttttttttttttttttt

    ReplyDelete
  2. gambar awk sorg pakai baju pink n latar gunung tu cantik. hehee
    nak pergi ke sana entah bila la dpt kn. jauhhhh~

    ReplyDelete
  3. @^^nu[dd]yra^^
    wahh..sronok la dd leh naik gunung..hehe..niesa ni naik pun sbb niesa kn semester akhir..dr dulu lg teringin nk naik..tp dh naik xnk naik dh..xlarat..hahaha..comot sbb dd comel lg!!hehehe..rindu dd!

    ReplyDelete
  4. @Yatie Musa
    hehe..tq yati..xpe2..nnti ada rezeki bole la dtg srwk...best tau!hehe.. ^^,

    ReplyDelete
  5. @mr_abs
    hahaha..best time kt puncak..masa nk nait ya xbest..xlarat..hehe.. :)

    ReplyDelete
  6. saya dah byk kali naik gunung tu.......

    ReplyDelete
  7. Kmi bru balik dari gunung serapi .. kaki mmg xpat jln dha .. dha pg waterfall mndi lebih krng 2jam .. pastu pg kat trek then smbng prjlanan pg puncakk .. astaagaa .. indah!

    ReplyDelete