Saturday, April 30, 2011

❤ Tammat Sudah..I HATE PERPISAHAN ❤

Salam guys!lama dah x update blog..rindu!!!rindu kat kawan2 semua..semalam last day niesa practical..dalam gembira ada duka..HAPPY!sebab dah selesai Latihan Industri dan boleh la bercuti!hohoho...SEDIH!sebab kena tinggalkan kawan2 kat MLNG..banyak sangat kenangan kat situ..pahit manis kenangan mmg niesa xleh lupakan..abg gigi besi??OMG!dia lagi awl pergi dari niesa..26/04/2011 niesa dapat farewell note dari dia..last day dia kat situ sempat la jugak niesa comm ngan dia..tiba2 je nangis depan pc..gile ahh!haha..sedih yg amat..tp abg gg besi mmg seorang yg peramah..terharu sgt...tapi i should panggil dia "abg"...haha..sebab?sebab perbezaan umo niesa & dia 8 thn ok..so niesa dah macam adik dia je..

klik pada gmb kalau nk baca.. :)

Hari-hari terakhir niesa kat tmpt tu mmg menyedihkan..khamis farewell kt pizza hut..wahh!kenyang yang amat sebab staff blanja dan niesa kena makan sampai habis..hoho.. jumaat plak pot luck kt ofis..makan lagi..mana tak berat badan naik..makan..makan dan makan lagi..pastu dapat byk hadiah..thanks kakak!makcik!dan pakcik!(^_^)

hadiah dari dia org..THANKS!!

Bila last2 day ni plak banyak plak dapat kawan..ahaha..yela..dak2 trainee kt situ ada yg xpernah jumpa niesa..yela..dorg kt site..niesa kt ofis..cam ne nak jumpa..siap ada plak yg tny.."Siapa la Khairunnisa Bt Dahalan ni.."kesian kan..hoho...apa2 pun thanks sudi jd kawan niesa di saat2 terakhir niesa kat sana..sedih plak..TAPI!!wahh!dengan ini niesa bangga sebab dah kalahkan my fren!!urrggh!mentang2 dia laki niesa pompuan dia pandang rendah ekk..byk cantik!haha..niesa telah membuktikan yg niesa gak pernah masuk plant!pakai coverall!pg cabin!bangga sikit..nasib baik dorg ni tak tahu kewujudan blog niesa..haha..sekarang ni niesa plak nak cakap.."ko ada masuk ofis finance?ko ade pegang mesin fotostet?ko ade???takkk adeee..."hakhak...tettt!ayat itu hanyalah untuk kawan2 lelaki niesa..apin,haziq n fakri..korang mesti rindu nak buli aku nanti kan..korang mesti rindu nak gaduh ngan aq lgi..haha..bek ngaku cepat!nggeee~terlampau banyak kenangan kt MLNG tu dlm masa 5 bulan ok..hukhuk..semalam wat malu je nangis depan boss..baik punya cover alih2 TERmengalir plak air mata..sekarang ni pun masih terbayang2 saat2 kt ofis, time tido kat failing room,time kat kantin..macam2 ada...Rindu korang semua!!Sedih la wehh!(T_T)

Saturday, April 23, 2011

❤ Kesibukkan melampau dan hasilnya.... ❤

salam dan selamat malam..malam ni niesa cuti lagi..hoho..dah brapa hari gerai makcik tak buka..nak bg niesa rehat kot...terlampau sibuk..nk update blog pun xde masa..sampai terlepas 3 Santai oleh BSS..disebabkan siang malam sibuk..ambik kau..sekarang dah sakit..masalah kesihatan melanda..dengan flu + batuk sebab tak cukup rehat..lagi?tangan terseliuh sebab terlampau kuat bekerja untuk projek amal skolah..tapi berpuas hati la sebab dapat tolong skolah rendah niesa yg dah brapa tahun di tinggalkan..dengan keadaan yg tak menentu ni + tangan yg sakit degil gak nak update blog..haha...

Badan kita ni tak boleh nak dimanjakan sangat..lepas mak urut terus dibalut cam buah.. haha..btw thanks to my mum..ehe..dah teruk baru g tau mak..nasib bek terseliuh je...

Tapi bebaloi gak la dgn keja yg dibuat..puas hati sebab dapat bagi sumbangan tenaga kat skolah...nak tgk kerja2 pembaikan x?hikhik..mengada la ni...

ni yg semalam..belum start mengecat lagi..baru nak tanggalkan nota-nota dan bersihkan apa yg patut..

Ni plak pagi tdi..hampir2 siap..yg siap sepenuhnya kawan x upload gmb lagi..tapi memang seronok la..

Dan seperti biasa niesa sentiasa dibuli oleh pembuli yang tak bertauliah..mentang2 niesa pompuan dan jarang nak pegang pekakas2 mengecat dan sewaktu dengannya termasuk tinner..kepada sesiapa yg tak tahu kesan tinner bila kita cuci untuk hilangkan cat di tangan meh niesa bagi tahu..(ke niesa sorang je xtau..hahaha...)tinner digunakan untuk menghilangkan cat dan apabila digunakan dalam kuantiti yg byk..perrgghh!gila ar sakit..pedih + panas cam asid je.. kawan2 siap gelak g..nakal kan dia orang..suka sgt buli niesa..mentang2 niesa baik..haha.. =P so pengajaran dia rajin2 la baca buku..erkk!ada kena mengena ke?haha...sayang korang!(^_^)

Wednesday, April 20, 2011

❤ Hari-hari yang memenatkan ❤

Salam dan selamat petang!wuuuaaaa......lama dah x update blog..beberapa hari ni niesa bz sikit..nk update blog pn xde masa..kalau berkesempatan je niesa akan blogwalking..baca entry kawan2..komen-komen..rindu plak nak singgah dan terjah sahabat2 tersayang cam Ezaty, Cik Dyra dan Missh Ika..tapi ada gak la menyebok kat blog dorang tu..haha..mana boleh tak singgah..nanti ketinggalan plak..btw niesa skarang sibuk part time..nak kumpul duit la katakan..haha..pagi pkul 7-4.30 ptg niesa kerja..practical la...ptg plak pkul 6 part time tolong makcik kat kedai makan..ehh!silap..kedai air..bahagian air je..tlg ambik order...pkul 11 baru balik..penat~hukhuk..xpe..practical tinggal 1 week je lagi..waaaa...xsabar!!ok2...setakat disin sahaja buat hari ni..nak g mandi sebab jap lg nk g kerja dah...(~_~)

Friday, April 15, 2011

❤ GiveAway Ujang9897!! ❤

Salam!again!haha..nak join GA Ujang yang di tag oleh sayunk Cik Ezaty kita nih..ehe..sambil dok layan Maharaja lawak + mata dah berat nak tidur + blogging..diteruskan dengan agenda seterusnya iaitu nak join GA lagi!yeaahhh!semangat gitu...(kononnya semangat..hikhik..)ok..kita tengok syarat-syarat yg ditetapkan oleh Incik Ujang ye...jom~

1.Letak header Pilihan Malaysia..(ujang cakap xwajib)..ehe..done!
klik sini..jom!

2.Letak gambar korang yang sempoi..(pun xwajib!).. done!

sempoi ke gmb ni?cam x je..hakhak..

3.Bebel la apa-apa..nak kutuk blog Ujang pun boleh..(tak wajib gak..)done!

ouh!jgn la bg niesa membebel..haha..actually niesa ni baru je terjah blog Ujang ni dari ezaty..nak kutuk??uihh...bek jgn..ti xpasal2 jadi kontroversi plak..hikhik...nak banyak2 berdoa sebab membawa segunung harapan semoga kali ni niesa bertuah sikit dan nak menang!woooo...insyaAllah..harap2 ada rezeki kali nih..amin~amin~ (^_^)

4.macam biasa..tag kawan..jom join! done!

5.Tinggalkan entry penyertaan di entry ini..done!

❤ wahh!!mummy nak bagi gift la...! ❤

Salam dan selamat malam!fuuhh!rasa rindu nak blogwalking..xsempat nak singgah lama2 kt umah kawan2 niesa nih..ehe..btw sebelum ni niesa dah di tag oleh 2 orang sahabat iaitu Ezaty dan EB's Wall pasal GiveAway oleh Mummy Danny

Kalau nak tau syarat-syarat..terjah je blog Mummy Danny tu..hikhik..jom ramai-ramai!

klik sini

Mummy Danny akan pilih 20 ORANG secara rawak..Tarikh tutup??SURPRISE!!hahaha...ok done!

Nak tag...

Thursday, April 14, 2011

❤ Entry khas buat Showing U ❤

Salam dan selamat malam!errgghh~~penat giler..baru malam ni berkesempatan nak update entry..beberapa hari ni sibuk sikit..bukan sebab apa pun..semalam lepak-lepak ngan cikgu and geng2 time skolah rendah..cikgu ada bagi kite org incharge pasal projek amal skolah..hurmm..good idea!xsabar!haha...ccoopp!ccooppp!back to the topic..entry kali ni khas buat Ezaty..ahaks..dah janji nak wat satu entry khas untuk beliau blaja bahasa sarawak..bukan stakat beliau je..kawan2 yg lain pun boleh je..ehe..EB's wall pun ada gak minta ajarkan bahasa sarawak..padahal beliau dah tahu cakap sarawak..ehehe..ok2..apa2 pun malam ni kita buat kelas bahasa sarawak ye...Ezaty, EB's dan kawan2 yg len boleh la sediakan buku nota..hikhik..

untuk basic kena la tahu panggilan..contoh :
anda/awak/ko = kitak
saya/aku = kamek

ok kat sini niesa senarai kan beberapa words yang senang la eh..kalau korang nak niesa translatekan words korg pg bahasa sarawak boleh la tinggalkan di ruangan komen..ehehe..

1.cakap = klaka
2.Bagi tahu = madah
3.lihat/tengok = nangga (kadang2 ada ayat yg guna "tangga"..)
4.sana = sinun
5.sini = sitok
6.juga = juak
7.ya = awok
8.ini = tok
9.yang = nok
10.buat = polah/molah
11.ketawa = tetak
12.kelakar/lawak = cali
13.nanti dulu = kejap lok
14.tunggu = tunggu/nanti
15.panggil = tunggah/nunggah
16.kenapa = kenak
17.ulang-alik = kuang kuit
18.bersepah = mengarey
19.sombong = lawa
20.nak/mahu = maok

ok2..cukup la 20 dulu..kalau ada sapa2 nk tanya sila2 la tinggalkan komen ye..hikhik...sayang korang!(^_^)


~ehsan pakcik google~

Monday, April 11, 2011

❤ IC sementara yg besar Gedabak! ❤

hah!ambik kau!tanpa memberi salam dahulu tiba-tiba entry dimulakan dgn IC sementara niesa yang besar gedabak..kenapa la JPN xbg saiz A4 ke..A3 ke..kecik sangat tuh..(~_~)

moral of the story : Jangan la anda menyimpan ic ada ikut ske hati mak tiri ayah sebelah datuk anda..simpan la di dalam purse pink yang sangat cantik dan lip lap lip lap itu..dan sebelum anda nak enjoy sakan..sila pastikan ic anda selamat disisi anda sekiranya anda tidak membawa beg, purse, wallet dan semua yg sewaktu dengannya..

Salam sayang!erkk..tadi tu mukaddimah je..belum isi lagi..haha..cerita punya cerita..nampaknya bulan ni terpaksa la niesa bawak ic sementara tu kesana dan kemari di dalam beg pink..dah le besar..nk simpan dlm purse tkt renyuk..dalam beg apa tah lg..ni la akibatnya kalau cuai..semalam sibuk wat photoshoot ngan membe..malas nak bawak purse..so keluarkan ic & lesen motosikal je..suh kawan simpan dan benda itu di masukkan ke dalam beg cameranya..dah syok bergambar..hilang ingatan sementara pasal barang2 penting tu..balik rumah cari..tnya kawan puas cari dan takasima..ic dah hilang..baru menggelabah cari dan terpaksa pergi tempat tu balik cari ic..tak jumpa ok!malam tu gak wat report polis..dan hari ni niesa ponteng sebab nak g wat ic baru..g balai jap ambik report..ada abg polis tu cakap xperlu wat report polis..g JPN terus..mane la tau xbg tau..mlm semalam wat report kt one stop balai polis baru..ambik report kt balai polis lama..kalau tau xperlu wat report xde la terbang 2 hengget duit niesa..leh tambah wat beli t.up..hukhuk...xsuka tgk gambar ic baru!niesa nampak chubby dengan muka yg bulat..my mak ketawa terbahak2 melihat muka ku di dalam kertas tersebut..errgghh!ni semua salah camera kt ctu dan salah tudung niesa sebab membuatkan muka niesa chubby..niesa xchubby ok..!(rasanya la..hikhik...)..mak cakap muka niesa macam budak2 baru buat ic..sampainya hatimu..anak mak gak..bukan anak org lain..(actually mak niesa nak cakap niesa comel..tp xngaku plak..ayat nk bunga2 plak..terus terang je la..orang tau la orang comel..tettt!hahaha..)

ok!tak kira...niesa nak tunjuk gak hasil kegedikkan niesa semalam..kalau xnak tgk tutup mata ok..thank you.sayang korang!

1


2

3

cukup la setakat tu..haha..nak upload kt fb banyak2 cam tu..tunggu la seminggu akan datang baru siap kot..lambat gile ahh!kt blog lagi cepat..selamat memcuci mata dan selamat malam..hikhik..(^_^)

❤ Pencarian Blogger Lentera ❤

Salam!tanda membuang masa..sebab takut penyertaan ni tutup..niesa macam biasa di tag oleh Cik Ezaty..ehe..kali ni segmen oleh Encik Penulis Senja..jom!jom!cepat tgk syarat-syarat..ehe..

1. mcam biase follow kalau blog ps ni kalau sudi ...

2. buat entry ringkas saja .. bertajuk " PENCARIAN BLOGGER LENTERA "

3. dalam entry tu korang bagi alasan join " PENCARIAN BLOGGER LENTERA BERMULA "

sebenarnya niesa baru je terjah blog PS ni..tu pun dari Cik Ezaty kita..sempat gak la baca entry "Begitu kau perbuatkan kasih sayang itu"..kalau korang nak tau pasal entry tu klik je kat tajuk entry..niesa nak join pencarian blogger lentera ni ada byk alasan kot..ehe..1, sebab di tag oleh CiK Ezaty, 2, mungkin sebab niesa ni berjiwa sentimental sikit dan kadang2 suka layan puisi-puisi yang menarik..niesa ni berjiwa seni gak tau..tapi sikit je la..haha..susah gak nak bagi alasan nih..ehe..mana lah tau leh dapat ilham dari Encik PS kita and belajar dari beliau..boleh kan?kan?hee~

4. tepek banner PS


5. kalau sudah siap entry tu .. sila hantar di koment entry ni ..

6. kalau korang nak tag .. sila ... x nak pon x per

maaf..tak sempat tag sape2..hukhuk..ampun ye.. =)

❤ izzlorna.com 1st Special GiveAway ❤

Salam..entry kali ni pasal GA lg..niesa di tag oleh budak comel yang nakal..niesa suka tag dia..dia pun suka tag niesa...heee...niesa suka tag Cik Ezaty kita sebab tau dia mesti akan join..hee..betul x Cik Ezaty??haha..(malu la tu...hikhik..)..GA kali ini adalah 1st GA dari Puan Lorna..hadiah nya??boleh tahan oww...kalau korang nak tahu apa hadiah..pergi la terjah blog Puan Lorna nih..kat sini niesa nak bagi tau syarat2 yg ditetapkan je..(CnP je pon..ehe..)

1. WAJIB menjadi follower blog Lorna…( done! )

2. Buat satu entry yg bertajuk ~ izzlorna.com 1st Special Giveaway :) ~ ( done! )

3. Pastikan banner di atas sekali ada dipaparkan pada entri anda… ( done! )



4. Copy & paste banner di bawah ni dan letakkan di sidebar blog anda…( done! )

5. Sila link entri anda di blog ini dan jangan lupa tinggalkan link entri anda di ruangan comments… ( done! )

6. Sertakan sekali emel anda di ruangan comments supaya senang Lorna hubungi jika ANDA PEMENANGNYA! ( done! )

7. Sila tag 3 rakan blogger anda…lebih ramai lagi bagus :)Pastikan mereka tahu tentang Giveaway ini okey! ( done! )


Cik Dyra

Ashikin

Izzati


8. Penyertaan bermula 10 Apr 2011 – 30 Mei 2011…

Bakal Pemenang akan dilakukan secara random.org…

Sunday, April 10, 2011

❤ Contest Gambar Aku dan Alam ❤

Salam semua...seharian duk ngadap laptop mata pun dah berpinar-pinar nih..mentang-mentang cuti..macam2 cuti hari ni..haha..dah tu orang-orang kat rumah ni semua g kenduri..tadi g singgah blog EB's Wall terjumpa plak contest "Gambar Aku dan Alam" oleh abg Meghil dan abg Todtod..so, malas nak explain panjang2..jom ar kita tgk cara-cara nak menyertai contest tu..(psstt!cam biasa CnP je eh..ehe..)

STEP 1 :
PASTIKAN ANDA DAH MENJADI FOLLOWER BLOG KLUK KLUK.HADIAH AKAN DIBERI KEUTAMAAN KEPADA FOLLOWER DAHULU.

Done!

STEP 2 :
BUAT SATU ENTRI YANG BERTAJUK 'GAMBAR AKU DAN ALAM'.MENGANDUNGI GAMBAR ANDA BERLATARBELAKANGKAN ALAM SEMULAJADI YANG INDAH,TAK KISAH LAA KAT AIR TERJUN,HUTAN,TASIK,SUNGAI,GUNUNG,BUKIT,ASALKAN ALAM SEMULAJADI.TAK KISAH LAA GAMBAR EDIT2 KE,DARI DSLR KE,COMPACT CAMERA KE,KAMERA HENSET KE,ASALKAN GAMBAR.ASALKAN ADA GAMBAR ANDA DENGAN ALAM.GAMBAR ALAM SAHAJA TAK DIAMBIL KIRA.

Ni gambar niesa ngan kawan-kawan kat tepi pantai..niesa suka sgt lepak pantai sebab pantai leh wat jiwa runsing, jiwa kacau dan pelbagai masalah jiwa menjadi tenang..alam semula jadi mmg menenangkan jiwa dan minda..


STEP 3 :
SERTAKAN SEKALI CAPTION DI BAWAH GAMBAR YANG DESCRIBE BETAPA KORANG AMAT SAYANGKAN ALAM SEMULAJADI.PENDEK,SIMPLE DAN MAKE IT INTERESTING.
CONTOH : NATURE IS A GIFT,YOU MESSED WITH IT,YOU MESSED WITH ME.
dan sebagainya....
p/s:dalam Malay pun boleyyyyy

Done!

STEP 4 :
TAG 5 ORANG BLOGMEMBERS KORANG YANG KORANG RASA NAK JOIN CONTEST NI.


STEP 5 :
LETAK BANNER KAT ATAS NI KAT SIDEBAR BLOG KORANG SEPANJANG CONTEST INI BERJALAN DAN LINK KE BLOG KITORANG.


STEP 6 :
TINGGALKAN LINK ANDA KE POST ITU DI BAHAGIAN KOMEN DAN KAMI AKAN USHA MENGUSHA MEMILIH ENTRI TERBAIK TERSEMPOI TERCOOL TERHEBAT DAN MACAM MACAM LAH!

done!haha...jom la join!