Thursday, April 14, 2011

❤ Entry khas buat Showing U ❤

Salam dan selamat malam!errgghh~~penat giler..baru malam ni berkesempatan nak update entry..beberapa hari ni sibuk sikit..bukan sebab apa pun..semalam lepak-lepak ngan cikgu and geng2 time skolah rendah..cikgu ada bagi kite org incharge pasal projek amal skolah..hurmm..good idea!xsabar!haha...ccoopp!ccooppp!back to the topic..entry kali ni khas buat Ezaty..ahaks..dah janji nak wat satu entry khas untuk beliau blaja bahasa sarawak..bukan stakat beliau je..kawan2 yg lain pun boleh je..ehe..EB's wall pun ada gak minta ajarkan bahasa sarawak..padahal beliau dah tahu cakap sarawak..ehehe..ok2..apa2 pun malam ni kita buat kelas bahasa sarawak ye...Ezaty, EB's dan kawan2 yg len boleh la sediakan buku nota..hikhik..

untuk basic kena la tahu panggilan..contoh :
anda/awak/ko = kitak
saya/aku = kamek

ok kat sini niesa senarai kan beberapa words yang senang la eh..kalau korang nak niesa translatekan words korg pg bahasa sarawak boleh la tinggalkan di ruangan komen..ehehe..

1.cakap = klaka
2.Bagi tahu = madah
3.lihat/tengok = nangga (kadang2 ada ayat yg guna "tangga"..)
4.sana = sinun
5.sini = sitok
6.juga = juak
7.ya = awok
8.ini = tok
9.yang = nok
10.buat = polah/molah
11.ketawa = tetak
12.kelakar/lawak = cali
13.nanti dulu = kejap lok
14.tunggu = tunggu/nanti
15.panggil = tunggah/nunggah
16.kenapa = kenak
17.ulang-alik = kuang kuit
18.bersepah = mengarey
19.sombong = lawa
20.nak/mahu = maok

ok2..cukup la 20 dulu..kalau ada sapa2 nk tanya sila2 la tinggalkan komen ye..hikhik...sayang korang!(^_^)


~ehsan pakcik google~

11 comments:

  1. la, zaty ada kelas study sarawak rupanya malam ni. patut la nyamuk cium zaty hari ni, hehe.
    banyaknya bahasa yang zaty tak tau. da tak mau guna bahasa yang zaty guna skrg la. nak guna bahasa sarawak pula.
    "terima kasih kerana sudi ajar saya" translate jap. hehe :)

    ReplyDelete
  2. Tok mek nang suka mun ktk ajar mcm ya.. Hehehe.. very good.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. kamek tunggu kitak datang KL....alalala...didi x pandai cakap sarawak la niesa...hehe ;p

    ReplyDelete
  4. @ezaty
    haha..tu la pasal..nyamuk suh bgn g kelas la tu..ehe..xpe2..sikit2 blaja nnti pndai la..."makseh sebab aja kamek"...(^_^)

    ReplyDelete
  5. @EB
    haha..kebetulan ada org nk blaja..senang nk ngaja..xkomen mengarey ssh nk becarik kak ya..ehe..

    ReplyDelete
  6. @^^nu[dd]yra^^
    haha..dah betul la tu dear..hikhik..boleh blaja lg tu..kamek sik sabar turun kl jumpa kitak.. =)

    ReplyDelete
  7. @Niesa hehe. makasih :) kamek da blaja banyak dengan kitak tok. kelak, kamek boleh klaka dengan sapa-sapa jak. best! kamek sik sabar nak klaka sarawak da tok. tapi sik tau nak madah dengan siapa. bila kamek klaka dengan mak ayah kamek, diaorang minta kamek translate balik. penat woo, huhu.

    ReplyDelete
  8. "saya nak tetak awak" sbb awak kacau gf saya..tp dlm srwak "kamek nak tetak kitak " saya nk ketawa awak..best2 bahse nie..classmate ade gak org srwak..nanti blajao kat dia laa..hahha.. :D

    ReplyDelete
  9. @AyiE
    hahaha..1 malaysia la ktakan..mcm2 bhasa..ehe..ok la tu kalau ada kwn org srwk..ehe.. =)

    ReplyDelete
  10. ; haha , 1st time missh tahu bhse sarawak neyh !
    nice n3 :)

    ReplyDelete
  11. @missh aryeika
    haha..missh pn blh blaja gak..ehe..thanks dear.. :)

    ReplyDelete